Hírek

2023.07.19

In The Water - TOP-6.9.2-16-ZL1-2017-00001 - ’A helyi identitás és kohézió erősítésének megteremtése Zalaegerszegen’

A rendezvénysorozat a a TOP-6.9.2-16-ZL1-2017-00001 azonosítószámú, ’A helyi identitás és kohézió erősítésének megteremtése Zalaegerszegen’ című projektben valósul meg

A sárkányhajózás egy olyan közösségteremtő és fejlesztő sport, amelyben az emberek egy egységként, egy célért küzdenek. A hajó a bent ülők összehangolt közös munkájának eredményeként halad előre. A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12.5 m hosszú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszit. A sárkányhajót egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával a lapátosok által két oldalt arccal előre ülve, egytollú lapáttal történő lapátolás hajtja előre.

A program keretében az érdeklődők többek között megismerkedhetnek a sárkányhajózás versenyzés szabályainak folyamatával, az aktuális normákkal, szabályokkal, a folyón, tengeren, tavon közlekedéssel, a kötelező felszerelésekkel, a kötelező szabályokkal, valamint a vízi jelzésekkel, valamint megismerkedhetnek a sárkányhajóval, tájékoztatást kapnak a vízre szállásról és a vízen haladásról, valamint kipróbálhatják az evezést is.

Aki vízre száll, annak írásban nyilatkoznia kell arról, hogy saját felelősségére vesz részt a programban, valamint, hogy felelős saját egészségi, fizikai állapotának a részvételre való alkalmasságáért.

A 2023. március-június között megtartott négy szakmai nap kertében bemutatásra került a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a magyarországi vízirendészeti rendőrkapitányságok munkája, a szabad vízen tartózkodás alapvető szabályai, a tilos fürdőzés, a gyermekek fürdése felnőtt felügyelet mellett. A Balatonról több adattal is szolgáltak az előadók, valamint bemutatták annak viharjelző rendszerét is. Felsoroltak néhány fontos különbséget a strandfürdők és a szabad vizek fürdőhelyei között, beszéltek a kijelölt fürdőhelyek vízterületéről. Felhívták a figyelmet a vízbiztonságra, miszerint a vízben tartózkodás első feltétele, hogy találjunk egy alapvetően biztonságos vízterületet, majd felsoroltak jónéhány vízbiztonságot befolyásoló tényezőt. Különösen fontosnak tartották, hogy az írott és íratlan magatartási szabályokat be kell tartani. Javasolták, hogy mivel a magyar tavakon a gyorsan változó időjárási viszonyok jelentős biztonsági kockázatot rejtenek, ezért aki állóvizeknél tartózkodik használja az ingyenesen letölthető „TAVIHAR” viharjelző alkalmazást, mely tájékoztatást ad az aktuális viharhelyzetről.

A szakmai napok lezárultával 2023. július 1-jén került sor először az ingyenesen látogatható sárkányhajó versenyhétvégére a zalaegerszegi Gébárti tó strandján.

A résztvevőket Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, aki felhívta a figyelmet az elmúlt években történt fejlesztésekre. 20 csapat részvételével zajlott a verseny. Minden csapat 10 lapátossal versenyzett, a hajó 11. tagja minden esetben egy tapasztalt kormányos volt. A verseny egyenes kieséses rendszerben zajlott, sorsolással dőlt el, hogy kinek ki lesz az ellenfele. A futamok között a hajóba szállást megelőzően minden versenyző felvette a kötelezően viselendő mentőmellényt. A futamok indítása a biztonsági csónakról történt, a versenyzők hatalmasat küzdöttek a futamok folyamán. 

A hátralévő három versenynap 2023. augusztus 9-11. között kerül megrendezésre.

 

Vissza