Rendezvények, programok

Zalaegerszegi Magbörze 2023

2023.02.04

Helyszín: Keresztury Dezső VMK, aula
Időpont: 2023. február 4. szombat 9.00-12.00
 
A Magvas délelőtt célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a magokban rejlő titokzatos erőre, a sokszínűségre, mérhetetlen információra, gyönyörűségre, aminek elvesztése beláthatatlan következményekkel járhat. Fogjunk össze Zalaegerszegen és környékén, hogy példát mutassunk a tájfajták felkutatásában, terjesztésésen és termesztésében!
 
Várjuk azon kertészkedőket, akik saját termesztésű növényeik magjait szívesen mutatnák be és csere-berélnék egymás közt!  

Osszuk meg különleges, régi tájfajtáinkat, jól bevált zöldség vagy gabona vetőmagjainkat egymással!

A csávázatlan, származási hellyel, fajta jellemzőkkel ellátott magok mellé tanácsokat, ötleteket is adunk-kapunk, hogyan vessünk, és hogyan biztosítsuk a jövő évi vetőmagot vegyszermentes, ökologikus kertünkben!
 
A csere-berére csak olyan, saját kertből származó szabadelvirágzású zöldségeket, fűszernövényeket, gabonák magját, illetve gumókat, hagymákat, töveket, hajtásokat, oltóvesszőket, palántákat várunk, amiket a magbörze résztvevője már 2-3 éve termeszt, fenntart, jól ismer. Így az esemény résztvevői nem csak magokat (vagy egyéb szaporítóanyagot) cserélnek egymással, hanem az adott fajta tulajdonságaira, termesztésére, felhasználására vonatkozó tudást is továbbadják. Ilyen módon nagyban hozzájárulhatunk a helyi fajták és tájfajták fenntartásához és a hozzájuk kapcsolódó hagyományos tudás megőrzéséhez.

 

Helyszín

Keresztury Dezső VMK, Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.

Vissza